Divoký západ 2017 – 1.den

V sobotu 22. července se v dopoledních hodinách opět začali sjíždět k bývalému pohostinství u Leidů místní i přespolní rodiče a jejich ratolesti, které mají následujících čtrnáct dnů strávit na táborové základně v Dolních Nětčicích, v rámci letního tábora, konaného pod záštitou Osvětové besedy v Libhošti.

Po nutných úvodních procedurách, spočívajících v předání předepsané dokumentace ke každému dítěti zástupcům tábora a po zběžné zdravotní prohlídce (spočívající v tomto případě hlavně v kontrole dětí na vši) se kolem jedenácté hodiny začalo odjíždět na samotnou základnu. Tam už byly v té době v plném proudu práce na zvelebení základny. Zde je nutno podotknout, že zatímco tábory, které obývají základnu v jiných turnusech, se spokojí se základním stavem základny, tak, jak ji dostanou k dispozici od pronajimatele, tak to rozhodně neplatí pro tábor, organizovaný Libhošťany. Ti se totiž již den před samotným zahájením tábora pustí do úprav základy s cílem si co možno nejvíce zpříjemnit následující čtrnáctidenní pobyt. A tak na základně vyrůstají nové stavby a přístřešky – velký vojenský stan, jako sklad a zázemí pro vedoucí, menší přístřešek jako zázemí pro děti v případě nepřízně počasí, jurta jako obydlí pro hlavního vedoucího, týpí jako další možnost zázemí pro děti, kde mají možnost v případě nepřízně počasí i přespat a letos poprvé se postavila i pergola u hospodářské budovy, která bude sloužit jednak jako zázemí pro vedoucí a další personál a také jako místní koloniál, kde si děti budou moct zakoupit nějakou dobrotu či upomínkový předmět (samozřejmě, že za táborové peníze, které si budou muset nejdříve vydělat či zasloužit v různých táborový hrách a soutěžích). Dále se, stejně jako loni, postavil křížový stan, další dva malé stany pro kuchaře a jeho pomocníka a zapomenout nesmíme také na káď, kde se mohou případně děti v horkých dnech svlažit a v chladnějších dnech dokonce i prohřát, protože káď má vlastní vytápění nerezovými kamínky. A tak bychom mohli ještě chvíli pokračovat… Zkrátka je toho hodně, čím táborníci z Libhoště místo, kde budou trávit následující dva týdny, vylepšují a zpříjemňují.

A budováním zázemí strávila zejména mužská část osazenstva celou sobotu, zatímco ostatní vedoucí pomáhali dětem s ubytováním a seznámením se s celkovým provozem tábora.

K večeru pak všechny táborníky svlažila po horkém a dlouhém dnu letní bouřka, která tak symbolicky ukončila první den tábora.